STRESZCZENIE
Zwiększone stężenie kwasu moczowego łączy się z szeregiem chorób wieku starszego. Hiperurykemia jest markerem rozwoju zmian naczyniowych, związana jest z nadciśnieniem tętniczym, występowaniem zawału serca i udarem mózgu. Zatem istotne jest monitorowanie poziomu kwasu moczowego. W pracy przedstawiono obraz kliniczny dny moczanowej i czynniki rozwoju choroby, gdzie najważniejszym jest hiperurykemia. Stosowanie diety ubogopurynowej oraz spożywanie produktów, które mogą obniżać stężenie kwasu moczowego, są istotne w profilaktyce dny moczanowej. Dzięki odpowiedniej diecie można nawet skutecznie ominąć stosowanie leków o często niepożądanych przez pacjenta efektach ubocznych.
SŁOWA KLUCZOWE: dna moczanowa, hyperurykemia, dieta, kwas moczowy, allopurynol
ABSTRACT
Increased concentration of uric acid combines with a number of diseases of the elderly. Hyperuricemia is a marker of the development of vascular changes, is associated with hypertension, the occurrence of myocardial infarction and stroke. Thus, it is important to monitor the level of uric acid. The paper presents a clinical picture of gout and factors in the development of the disease, where hyperuricemia is the most important. The use of a low-purine diet and consumption of products that can lower uric acid levels are important in the prevention of gout. Thanks to a proper diet, we can even effectively avoid the use of medications with side effects that are undesirable for the patient.
KEY WORDS: gout, hyperuricemia, diet, uric acid, allopurinol
Maria Florek-Kamionka
Niepubliczna Wyższa Szkoła Medyczna we Wrocławiu
Gerontologia Współczesna, 6(2), 2018, 67-71
Czytaj całość…