Zakwaszenie a cukrzyca

Redakcja 25 stycznia 2015 0
Zakwaszenie a cukrzyca

Nasza codzienna dieta (jeśli nie jesteśmy wegetarianami) jest zakwaszająca. Oznacza to, że w wyniku metabolizmu w organizmie powstaje netto więcej nielotnych kwasów niż zasad (wodorowęglanów). Ta przewaga wytwarzanych kwasów wynosi około 1 mmol/kg masy ciała na dobę (50-100 mmol/d). Ich źródłem jest przede wszystkim (w 90%) przemiana białek. Pozostałe ilości pochodzą z przemian glukozy (kwas mlekowy) i tłuszczów (ketony). W niewyrównanej cukrzycy – ketoza, ilość ketonów powstających w organizmie może przekraczać nawet 200 mmol/d. W normalnych warunkach kwasy te są buforowane (zobojętniane przez wodorowęglan) i wydalane przez nerki. Im więcej wydalanych kwasów, tym niższe pH moczu (dieta zakwaszająca – mocz kwaśny, pH <7, dieta alkalizująca – mocz alkaliczny).

Prof. Kazimierz Ciechanowski
Klinika Nefrologii, Transplantologii i Chorób Wewnętrznych PUM w Szczecinie

Gerontologia Współczesna, 2(4), 2014, 152-153

Czytaj całość…

Pełna wersja artykułu dostępna w prenumeracie i sieci salonów Empik.

Napisz komentarz »

Dalszym korzystaniem z witryny, wyrażasz zgodę na wykorzystanie cookies. więcej informacji

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.

Zamknij