Nowotwór jelita grubego – postępowanie dietetyczne

Redakcja 28 stycznia 2015 0
Nowotwór jelita grubego – postępowanie dietetyczne

Nowotwory obok schorzeń kardiologicznych stanowią najczęstszą przyczynę śmierci ludzi starszych. W Polsce w latach 1963-2003 liczba zgonów z powodu tej choroby wzrosła szczególnie u osób po 65. roku życia – trzykrotnie u mężczyzn i dwukrotnie u kobiet. Jednym z najczęstszych nowotworów jest rak jelita grubego. Częstość występowania nowotworów jelita grubego w ostatnich latach wzrosła pięciokrotnie i nadal rośnie. Największa zachorowalność występuje między 45. a 70. rokiem życia. Etiologia nie została dotychczas wyjaśniona, ale istnieje wiele czynników, które sprzyjają zapoczątkowaniu choroby. Najważniejszy jest czynnik genetyczny, a innym, na który człowiek nie ma wpływu, jest wiek, ponieważ u osób starszych bardzo często występują polipy, które nieleczone mogą przybrać formę guza złośliwego. Inną przyczyną mogą być zmiany zapalne trwające ponad 10 lat, które są wynikiem chorób zapalnych jelit, tj. choroba Crohna. Można też wyróżnić czynniki modyfikowalne, na które mamy wpływ. Zalicza się do nich nadmierną masę ciała, niską aktywność fizyczną oraz nieprawidłową dietę obfitującą w tłuszcz, czerwone mięso i niedoborową w kwas foliowy.

Ewa Gawor
Wydział Nauk o Zdrowiu, Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu

Gerontologia Współczesna, 2(4), 2014, 180-184

Czytaj całość…

Pełna wersja artykułu dostępna w prenumeracie i sieci salonów Empik.

Napisz komentarz »

Dalszym korzystaniem z witryny, wyrażasz zgodę na wykorzystanie cookies. więcej informacji

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.

Zamknij