Żywienie w osteoporozie

Redakcja 20 września 2014 0
Żywienie w osteoporozie

Osteoporoza jest metaboliczną chorobą szkieletu, która charakteryzuje się małą masą kostną i zwiększoną łamliwością kości. Wyróżnia się osteoporozę pierwotną (charakterystyczną dla kobiet po menopauzie i mężczyzn w starszym wieku) i wtórną (jako wynik stosowania leków, długotrwałego unieruchomienia, chorób nowotworowych lub endokrynologicznych).

Ewa Gawor
Wydział Nauk o Zdrowiu, Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu

Gerontologia Współczesna, 2(3), 2014, 146-148

Czytaj całość…

Pełna wersja artykułu dostępna w prenumeracie i sieci salonów Empik.

Napisz komentarz »

Dalszym korzystaniem z witryny, wyrażasz zgodę na wykorzystanie cookies. więcej informacji

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.

Zamknij