Zmiany w organizmie seniora w kontekście potrzeb żywieniowych

Redakcja 27 września 2013 0
Zmiany w organizmie seniora w kontekście potrzeb żywieniowych

Rozwój cywilizacyjny i postęp społeczno-gospodarczy niosą ze sobą wzrost przeciętnej długości życia człowieka, a dane demograficzne wskazują na stopniowe starzenie się populacji większości krajów świata. Starzenie się społeczeństwa związane jest między innymi z postępem medycyny, poprzez wprowadzanie nowych metod diagnostycznych i terapeutycznych, a także z szerszą profilaktyką i opieką medyczną oraz z rozwojem przemysłu farmaceutycznego. Coraz więcej uwagi poświęca się czynnikom wpływającym na procesy starzenia się organizmu, między innymi: genetycznym, psychospołecznym, środowiskowym, a w tym także żywieniowym. Analiza sposobu odżywiania się ludzi długowiecznych wskazuje, że w przeszłości osoby te stosowały prostą dietę i nie przejadały się, prowadziły aktywny fizycznie i umysłowo tryb życia.

Autor:
Ewa Przysiężna
Wykładowca UTW, specjalista ds. żywienia człowieka

Alter Ego Seniora, 1(3), 2013, 116-118

Czytaj całość…

Napisz komentarz »

Dalszym korzystaniem z witryny, wyrażasz zgodę na wykorzystanie cookies. więcej informacji

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.

Zamknij